چگونه در بازار مالی معامله کنیم؟چگونه در بازار مالی معامله کنیم؟ | معامله گری در بازار مالی

این تصور اشتباه است؛ چرا که همه افراد به صورت عادی در حال معامله هستند؛ مثلا وقتی که یک فرد برای خرید لباس به لباس‌فروشی می‌رود، ترید انجام می‌دهد. معاملات در بازار‌های مالی هم به همین نحو هستند؛ ولی طبیعتا نیاز به مطالعه و دقت و استفاده از تجربه دیگران و حفظ آرامش و دوری از حرص و طمع و مواردی از این دست دارند. در ابتدای این مقاله، با مفهوم معامله آشنا خواهیم شد و سپس ویژگی‌های یک ترید بهینه و مناسب و خوب را ذکر می‌کنیم. در ادامه انواع معامله در بازار مالی را نیز بررسی خواهیم کرد.

مفهوم معامله

قبل از این که به چگونگی انجام معامله در بازارهای مالی بپردازیم؛ باید با مفهوم ترید آشنا شویم. معامله به توافق دو طرف برای انتقال مالکیت یک دارایی گفته می‌شود؛ به عنوان مثال، وقتی که شما از یک سوپرمارکت، یک عدد بستنی خریداری می‌کنید؛ در واقع با پرداخت پول، مالکیت آن بستنی را از صاحب سوپر مارکت می‌گیرید و خود شما مالک آن بستنی می‌شوید. به این اتفاقی که بین شما و صاحب سوپر مارکت رخ می‌دهد؛ معامله بستنی می‌گویند. هر معامله بایستی چهار جزء داشته باشد، تا بتوان آن ترید یا یک معامله قانونی و بدون مشکل تلقی کرد:

  1. جزء اول ترید خریدار و فروشنده است. هر معامله ای باید یک یا چند خریدار و یک یا چند فروشنده داشته باشد.
  2. جزء دوم هر معامله، رسیدن سن فرد تریدر به سن قانونی است؛ علاوه بر این معامله گر باید از لحاظ عقلی نیز بالغ باشد.
  3. جزء سوم معامله هم، وجود مال یا همان مبیع در معامله است. در واقع باید در هر ترید چیزی برای فروش وجود داشته باشد.
  4. جز چهارم هر معامله هم ثمن آن است. به بیان دیگر در هر معامله باید پولی رد و بدل شود.

هرچند در قانون اساسی کشور ما، معاملات حتماً باید این چهار جز را داشته باشند تا قانونی باشند؛ ولی در بازارهای مالی جدید مانند بازار ارز دیجیتال و…، جزء دوم ترید یعنی همان اهلیت خریدار و فروشنده، خیلی مد نظر قرار نمی‌گیرد و هر فردی در هر سن و در هر شرایط روحی و روانی، می‌تواند به خرید و فروش در این بازار‌ها بپردازد.

معامله مناسب به چه معامله ای گفته می‌شود؟

ترید مناسب به معامله ای گفته می‌شود که هم از لحاظ اقتصادی برای فرد سود زیادی را به دنبال داشته باشد و هم از سوی دیگر، ریسک آن هم قابل قبول باشد. در واقع یک معامله می‌تواند برای یک فرد بسیار مناسب باشد و همان معامله برای فرد دیگر نامناسب باشد؛ چرا که میزان تحمل ریسک افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.

بنابراین شما باید متناسب با توان روحی و میزان ریسک پذیری خود، اقدام به انجام معامله در بازار مالی کنید و فقط به دنبال کسب سود بیشتر نباشید. بسیاری از معاملاتی که در نهایت سود زیادی را به دنبال دارند؛ پر ریسک هستند و همه افراد قادر به تحمل این میزان از ریسک نیستند.

ویژگی ترید در بازار مالی

انواع معامله گری در بازار مالی (چگونه در بازار مالی معامله کنیم؟)

اگر بخواهیم در مورد چگونگی معامله در بازار مالی صحبت کنیم، باید ابتدا نگاهی به انواع تریدها در بورس بیاندازیم. هر چند بورس تنها یکی از انواع بازار مالی است؛ ولی فهمیدن انواع معامله‌ها در این نوع بازار مالی، می‌تواند نگاه شما به معامله‌ها در انواع دیگر بازارهای مالی را نیز بازتر کند. در واقع تقریبا این دسته بندی، در بقیه بازارهای مالی هم وجود دارد. تریدها در بازار مالی بورس و بسیاری از بازارهای مالی دیگر، می‌ تواند از چند دیدگاه، مورد دسته بندی قرار گیرند.

معامله‌های آنلاین و آفلاین

معامله در بازار مالی را می‌توان به دو دسته معاملات آنلاین و معاملات آفلاین تقسیم بندی کرد. در معاملات آنلاین، همه کارها از طریق سایت‌های اینترنتی صورت می‌پذیرد و ویژگی بارز این نوع معاملات، انجام آنی آن‌ها است. در معاملات آفلاین، درخواست خرید و فروش یک معامله گر از طریق تماس تلفنی و یا ارسال پیام به روش‌های مختلف صورت می‌پذیرد.

در واقع در معاملات آفلاین، معامله گر درخواست خرید و فروش خود را به یک واسط ( به عنوان مثال در بازار مالی بورس، کارگزاری، واسط بین تریدر و هسته اصلی سازمان بورس است) اعلام می‌کند و آن واسط از طرف معامله گر، اقدام به انجام  خرید و فروش آنلاین می‌کند. توصیه ما به شما این است که از روش‌های آنلاین برای معامله در بازارهای مالی استفاده کنید. چرا که  در روش معاملات آنلاین، دیگر نقش واسطه‌ها کم رنگ می‌شود و احتمال بروز اشتباه در خرید و فروش سهام‌ها کاهش پیدا می‌کند.

معامله‌های مستقیم و غیر مستقیم

از سوی دیگر معامله در بازار مالی را می‌توان به دو دسته معامله‌های مستقیم و تریدهای غیر مستقیم تقسیم بندی نمود. در معامله‌هایی که به صورت مستقیم هستند، خود تریدر به صورت مستقیم، سهام یک شرکت را خریداری می‌کند و یا سهام خود را می‌فروشد.

در نقطه مقابل، در معامله‌های غیر مستقیم، معامله گر به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش نمی‌کند، بلکه پول خود را به یک شرکت سرمایه گذاری می‌سپارد تا آن شرکت سرمایه گذاری با کمک پرسنل متخصص و مجرب خود اقدام به خرید و فروش سهام برای این فرد کند. اگر شما تجربه و تخصص کافی در بازارهای مالی ندارید، اکیدا به شما توصیه می‌کنیم که به سمت معاملات غیر مستقیم بروید.

معامله‌های سریع و معامله‌های کند

نوع دیگری از معامله در بازار مالی را می‌توان به دو دسته تریدهای سریع و معامله‌های کُند هم، تقسیم بندی کرد. این نوع دسته بندی از لحاظ زمان نگهداری سهم است. افرادی که عادت به انجام معامله‌های سریع دارند را معامله گر سریع می‌نامند و افرادی که خیلی به دنبال خرید و فروش سهم نیستند و سعی می‌کنند، سهام خود را برای مدت طولانی نگه دارند را تریدر کند، نام گذاری می‌کنند.

معامله گرهای سریع وقتی که یک سهم را در بازارهای مالی خریداری می‌کنند؛ بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی در حد چند دقیقه و چند ساعت و چند روز، آن سهام را می‌فروشند؛ ولی معامله گرهای کند یک سهم را حتی به مدت چند دهه نیز نگهداری می‌کنند.

یک تریدر کند به دنبال این است، که از سودی که شرکت در طی ماه‌ها و سال‌های مختلف می‌کند، بهره مند شود؛ ولی یک معامله گر سریع به دنبال سود بردن از اختلاف قیمت‌ها در زمان‌های مختلف است. توصیه ما به شما این است که تا زمانی که سواد کافی و تجربه لازم در بازارهای مالی کسب نکرده‌ اید، خود را یک معامله گر سریع ندانید و تعداد خرید و فروش‌های خود را تا حد ممکن پایین بیاورید.

ویژگی‌های روانشناختی بازارهای مالی

اگر می‌خواهید به شکل صحیح و اصولی معامله در بازار مالی را انجام دهید؛ باید ویژگی‌های روانشناختی بازارهای مالی را شناخته و متناسب با آن ویژگی ها، عمل کنید. خیلی از رفتارهایی که تاکنون در اجتماع از خود نشان داده‌اید، شاید به درد حضور شما در بازارهای مالی نخورند و حتی شاید جلوی پیشرفت شما در این بازارها را نیز بگیرند.

بنابراین قبل از حضور در financial markets باید از لحاظ روانی و روحی، آمادگی پیدا کنید. در واقع باید برای حضور موفق در این بازارها و انجام معاملات سودده در آن ها، طرز فکر خود را عوض کنید. در ادامه، بعضی از خطاهایی را که از طرز فکر اشتباه یک معامله گر در بازارهای مالی ناشی می‌شوند ذکر می‌کنیم.

سوگیری های شناختی معامله گران چیست؟ «برخی از سوگیری های شناختی که معامله گران با آن مواجه هستند عبارتند از: سوگیری تایید، توهم سوگیری کنترل، سوگیری آینده نگر، سوگیری در دسترس بودن و همچنین سوگیری لنگر و تعدیل. برخی از سوگیری های عاطفی شامل سوگیری بیزاری از دست دادن، سوگیری بیش از حد اعتماد به نفس، سوگیری خودکنترلی، سوگیری وضعیت موجود و سوگیری بیزاری پشیمانی است.» (investopedia.com) Trading Psychology: What it is and Importance

 

تعصب بر روی تحلیل‌های شخصی

داشتن تعصب به طرز فکر خود و اصرار بیجا بر روی این موضوع که من سمت و سوی بازار را به صورت حتمی می‌دانم، یک کار اشتباهی است. در واقع در بازار مالی هیچ قطعیتی وجود ندارد. بنابراین فرد حاضر در این نوع بازارها بدون قطعیت، باید دست از تعصب و پافشاری و اصرار بردارد و همیشه با احتمالات جلو برود. اگر به دنبال پاسخ به سوال نحوه معامله در بازار مالی، هستید؛ باید به شما بگوییم که تعصب بر روی تحلیل‌های شخصی نداشته باشید.

عجله کردن در اتخاذ تصمیمات

ذات بازارهای مالی مختلف به این صورت است که افراد عجول معمولاً قربانی افراد صبور و با حوصله می‌شوند. همان طور که در یک جنگل، وقتی که شیر قصد شکار حیوان مد نظر خود را دارد؛ ابتدا کمین می‌‌کند و همه شرایط را مورد بررسی قرار می‌دهد و سپس در زمان مناسب اقدام به حمله می‌کند؛ یک معامله گر هم باید به این صورت خرید و فروش کند. یعنی باید قبل از انجام خرید و فروش، زمان زیادی را در کمین بنشیند و در لحظه مناسب، شروع به ترید کند.

معامله گری در بازار مالی

در صورتی که انسان عجولی هستید، قبل از ترید در بازارهای مالی، این عیب خود را برطرف کنید تا بتوانید در شرایط هیجانی و بحرانی، تصمیمات درست و معقولی بگیرید. باید در شرایط هیجانی و بحرانی که در بازارهای مالی برای شما پیش می‌آید، شرایط شبیه به شرایط فعلی که در گذشته برای خود شما و یا برای نزدیکان شما پیش آمده است را به خاطر بیاورید و متناسب با نتیجه ای که تصمیم آن موقع شما یا نزدیکان شما داشته است، این بار تصمیم درستی را اتخاذ کنید.

بسیاری از افراد در شرایط بحرانی و استرسی و هیجانی، نمی‌ توانند به خاطر بیاورند که  دفعه قبلی در شرایط مشابه با شرایط کنونی، چه تصمیمی گرفتند و نتیجه آن تصمیم چه بوده است. اگر به دنبال پاسخ به سوال نحوه معامله در بازار مالی هستید؛ باید به شما بگوییم که انسان صبوری باشید.

نداشتن دانش کافی و اعتماد به نفس بیش از حد

حضور در بازارهای مالی نیاز به کسب دانش زیاد دارد و بدون کسب این دانش، حضور در این بازارها ممکن  است، ضررهای زیادی را به دنبال داشته باشد؛ به عنوان مثال معامله‌ گر حتماً بایستی حد ضرر را بشناسد و برای خود حد ضرر تعیین کند. بدون این کار، انجام معامله اصلا کار درستی نیست. به عنوان یک مثال دیگر، تریدر بایستی بداند که تمرکز را از روی قیمت معامله بردارد و بر روی ساختار فعلی بازار متمرکز شود تا بتواند سود مناسبی را به دست بیاورد.

این مسائل نیاز به کسب علم و دانش و مطالعه و نگاه کردن به فیلم‌های آموزشی مختلف و استفاده از تجربیات دیگران دارد و با غرور و اعتماد به نفس بیش از حد، یک معامله گر نمی‌تواند به جایی برسد.

هر فردی قبل از trade در بازار مالی، بایستی برای خود یک چارچوب معاملاتی تعریف کند و متناسب با آن چارچوب، اقدام به خرید و فروش نماید. متاسفانه بسیاری از افرادی که در بازارهای مختلف مالی حضور دارند، طرح و نقشه و چارچوب معاملاتی ندارند. این هم از سواد مالی پایین آن‌ها و از اعتماد به نفس بیش از حد آن‌ها نشأت می‌گیرد. اگر به دنبال پاسخ به سوال چگونگی معامله در بازار مالی هستید؛ باید به شما بگوییم که دانش خود را به صورت مستمر افزایش دهید و غرور بیجا نداشته باشید.

لجبازی معامله گر

در بسیاری از موارد با این که تریدر می‌داند که در یک معامله، احتمال بسیار کمی برای سود کردن او وجود دارد؛ از معامله زیان‌ده خود خارج نمی‌شود و اصرار بی جایی برای خارج نشدن از ترید زیان ده خود می‌کند. در بسیاری از موارد، معامله‌ گر قصد انتقام گرفتن از بازار را دارد و به دنبال این است که زیان‌هایی که در یک بازار مالی بر او تحمیل شده است را با انتقام گرفتن از آن بازار جبران کند. این کار بسیار اشتباه است.

باید همیشه در ذهن خود این نکته را داشته باشید که معامله گری در بازار مالی، ممکن است باعث وارد آمدن ضرر و زیان به شما هم بشود و هیچ کسی قادر به انتقام گرفتن از این نوع بازارها نیست. اگر به دنبال پاسخ به سوال چگونگی ترید در بازارهای مالی هستید؛ باید به شما بگوییم که در صورت شکست در یک معامله، سریعا شکست خود را بپذیرید و اجازه ندهید آن شکست، مقدمه ای برای شکست‌های بعدی باشد. به بیان بهتر باید بپذیرید که همیشه حق با بازار است.

ترس و اعتماد به نفس پایین معامله گر

همان طور که اعتماد به نفس بیش از حد می‌ تواند باعث بروز اشتباهات و ضررهای مالی بسیار زیادی برای معامله گر شود، اعتماد به نفس پایین هم در معامله گری در بازار مالی مضر است؛ به عنوان مثال در بسیاری از موارد، یک تریدر با وجود این که پیش بینی درستی دارد و همه برنامه ریزی‌های او درست از آب درآمده است؛ ولی در آن لحظه موعود و در زمانی که باید تصمیم خرید و یا فروش را بگیرد، احساس شک و ترس و ناتوانی می‌کند و تصمیم درستی را اتخاذ نمی‌نماید.

یا اینکه معامله گر، تغییر جهت بازار را به خوبی لمس می‌کند ولی در زمان صحیح از ترید خود بیرون نمی‌آید و عکس العمل درستی به این تغییر در بازار نشان نمی‌دهد. چرا که در زمان اتخاذ تصمیمات، عزت نفس کافی را ندارد.

معامله گری در بازار مالی یعنی پذیرش ریسک و کنار گذاشتن ترس. این نکته را باید همیشه در ذهن خود داشته باشید. بنابراین اگر در پاسخ به سوال نحوه معامله در بازار مالی، باید بگوییم؛ باید انسان شجاعی باشید.

ترید در بازارهای مالی

در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که «چگونه در بازار مالی معامله کنیم؟» و به آموزش معامله در بازارهای مالی پرداختیم. دقت کنید که برای معامله گری در بازار مالی، صرف داشتن پول کفایت نمی‌کند و شما باید با داشتن اطلاعات کامل و با بهره گیری از نظرات کارشناسان این حوزه اقدام به معامله نمایید. بهترین روش کسب اطلاعات دقیق، مراجعه به منابع و رفرنس‌های معتبر در این زمینه و مطالعه موردی و دقیق است. همچنین دوری از حرص و طمع و تعیین کردن آستانه سود و ضرر در هر بازار مالی می‌تواند به شما کمک کند تصمیمات دقیق تری بگیرید.

معاملاتی که در این بازارها صورت می‌گیرد می‌تواند به صورت آنلاین و از طریق اینترنت و یا از روش‌های دیگر صورت بگیرد. همچنین راجع به انواع معامله‌های سریع و کند و همچنین مستقیم و غیر مستقیم صحبت کردیم و اشتباهاتی که ممکن است شما را با ضرر مواجه سازد را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات پایه ای مورد نیاز درباره ترید در بازارهای مالی را به شیوه ای مناسب به شما انتقال داده باشیم.

Wolf Prop
فهرست